What is in, What is out?!

Trends in fashion, society and media

UIT: Schip kraken

Kraken is vanaf 1 oktober verboden, maar niet alle gemeenten zijn van plan het verbod te handhaven. Voor schippers die hun schip langer dan een jaar te koop hebben staan, rijst de vraag of krakers hun schip niet zullen overnemen.

Kraken mocht tot voorkort wanneer een woonruimte langer dan een jaar leeg stond. Een schip is echter geen onroerend goed, maar roerend goed, net als een caravan. Een (teboekgesteld) zeeschip is zowel een registergoed als een roerende zaak. Het schip overnemen om te bewonen is dus technisch geen kraken, maar diefstal en kan door de politie hard aangepakt worden.

Ook de bestemming is van belang, als een jacht geen woonbestemming heeft, mag zelfs de eigenaar er niet op wonen. De bestemming is gebonden aan de plek, regelgevers en welstand (afmeting en uiterlijk).

Wordt een schip dan toch gekraakt, dan is het voor de eigenaar vrij simpel de krakers weg te krijgen: Het schip met een sleepboot verplaatsen, iets waar krakers elkaar voor waarschuwen op het internetforum Kraak-forum.nl.

Het wegslepen kan zowel bij schepen als woonboten. Bij de laatste hebben de krakers officieel huisvrede in de boot en bezetting van de ligplaats. Bij het wegslepen van de boot is geen huisvredebreuk, want de eigenaar komt niet binnen. Volgens de krakers is het bezetten van een boot, waarbij de eigenaar het niet eens is, een af te raden klus. De schipper verplaatsen naar waar hij wil, bijvoorbeeld een eilandje in het IJ, waarna je als kraker in het nauw zit.

Op dit moment liggen twee schepen langer dan een jaar leeg in Amsterdam, waaronder een tjalk in de grachten, maar volgens een anonieme bron zijn krakers niet van plan deze schepen in te nemen. ‘Veel krakers zijn bang dat de boten door geroest zijn en ze wakker worden met een nat pak.’

Info & Utils

Published in dinsdag, november 23rd, 2010, at 13:54, and filed under Lifestyle, Overig.

Tags: , , , , , , , , ,

Do it youself: Digg it!Save on del.icio.usMake a trackback.

Previous text: .

Next text: .

Comments are closed.

What is in, What is out?! © 2010. Theme Squared created by Rodrigo Ghedin.