What is in, What is out?!

Trends in fashion, society and media

IN: Op fiets- of wandelvakantie gaan naar Spanje

 

Spanje wordt een steeds populairder fiets- en wandelland. “De meeste Nederlanders komen nog steeds voor zon, zee en zuipen, maar daar komt verandering in”, aldus André van der Last van de Koninklijke Wandel Bond Nederland. Hij staat dit weekend op de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht om deelnemers te werven voor de eerste wandelvierdaagse op Mallorca in april. “De gezelligheid staat voorop. Het wordt een soort Nijmegen in het klein met zelfs een eigen dweilorkest. We lopen maximaal dertig kilometer per dag met ongeveer 500 deelnemers”, aldus Van der Last. Wat wel anders is dan bij de vierdaagse Nijmegen is de leeftijd van de deelnemers: “Jongeren gaan nauwelijks op een fiets- of wandelvakantie. Wij moeten het echt hebben van de vijftigplussers. Die hebben nu eenmaal geld en tijd om in het voor- en naseizoen op vakantie te gaan.”

Wie alvast in de stemming wil komen voor een fietsvakantie kan terecht bij Edwin Huge, die digitaal aanwezig is via een liveverbinding met Spanje. Ook heeft hij met een 360 graden camera een wandeling opgenomen, die kan worden bekeken met behulp van een virtual reality bril. Edwin is vooral lyrisch over de Vias Verdes in Spanje, oude verlaten spoorroutes die omgetoverd zijn tot veilige paden. “Je hebt hier de ruimte en rust. Spanjaarden zijn bovendien ontzettend vriendelijk en open. Ook kun je hier erg lekker en goedkoop eten. Het is jammer dat de meeste toeristen en overwinteraars alleen de kust verkennen, want het binnenland is ook prachtig.”
De populairste wandel- en fietsroute in Spanje is nog altijd die naar Santiago de Compostela. Zo’n 5000 Nederlanders per jaar bezoeken het bedevaartoord. Beursbezoekster Peggy Radius denkt na over een vakantie via de ‘Zilverroute’ op de fiets van het zuiden van Spanje naar Compostela in het Noordoosten. “We zijn hier op de beurs om ons te oriënteren. We willen lekker weer, veel ruimte, authenticiteit, gastvrije mensen en niet te heftige hoogteverschillen. Het lijkt erop dat Spanje dat allemaal biedt.”
Uit cijfers van de nationale wandelmonitor blijkt dat vooral de korte wandeling, van maximaal 15 kilometer, in opkomst is. In totaal werden er vorig jaar naar schatting 481 miljoen wandelingen gemaakt van minimaal 1 uur in Nederland. Daarnaast hebben Nederlanders vorig jaar in totaal 197 miljoen recreatieve fietsdagtochten van een uur of langer gemaakt. De Fiets- en Wandelbeurs werd na jaren in de Rai Amsterdam, dit jaar voor het eerst georganiseerd in de Jaarbeurs.

Info & Utils

Published in maandag, februari 22nd, 2016, at 10:38, and filed under Cultuur.

Tags: , , , , ,

Do it youself: Digg it!Save on del.icio.usMake a trackback.

Previous text: .

Next text: .

Comments are closed.

What is in, What is out?! © 2016. Theme Squared created by Rodrigo Ghedin.