What is in, What is out?!

Trends in fashion, society and media

Gespierd is het nieuwe anorexia

Gespierd is het nieuwe anorexia. Natuurlijk is het niet erg als bodybuilden je hobby is of als je een sixpack wil, maar steeds meer meiden slaan door. Ze denken extreem gezond te leven, maar zijn eigenlijk obsessief bezig met sporten en eten.

De meiden hebben een wasbordje en zijn extreem gespierd en hebben daarnaast nauwelijks vet op de botten. Nogmaals: wie professioneel aan bodybuilden doet, weet wat hij of zij doet. Deze sporters nemen ook een time-out, waarin ze weer wat meer eten en hun lichaam tot rust laten komen. Daarnaast werken ze met voedingsschema’s en proberen écht gezond te leven.

De meiden waar men zich zorgen over maakt, klooien thuis maar wat aan met tips via internet. Natuurlijk spelen de sociale media een grote rol. De fitspiration-foto’s worden begeleid door hashtags als #killerbody, #love yoga, #healthy life en #abs.

Eric van Furth, bijzonder hoogleraar in eetstoornissen aan de Universiteit Leiden, gaat nog een stapje verder: hij noemt het een ‘heel ongezonde situatie’:  “Bij mannen zie je de wens al langer om dun en gespierd te willen zijn. Voor vrouwen is een wasbordje echter maar zelden haalbaar.”

Om een wasbord te krijgen, moet je een heel laag vetpercentage hebben. Maar dat is vaak niet realistisch, legt diëtiste Esther van Etten uit in de krant: “Vrouwen hebben nu eenmaal vet op de heupen. Op sociale media wordt een perfecte wereld gecreëerd, die er in werkelijkheid niet is. Daar wil ik meisjes voor waarschuwen.”

Vooral voor jonge meiden is het gevaarlijk om zich uit te hongeren en suf te sporten, want de ongesteldheid blijft weg, je krijgt een groeiachterstand en mentaal is het ook niet gezond om dag en nacht met je uiterlijk bezig te zijn.

Oftewel: sporten is gezond, maar overdrijf het niet. TE is altijd slecht. Dus wil jij een wasbordje? Prima, ga dan naar een bodybuildersklasje en vraag om hulp via een sportschool. Ben je een tiener met een complex? Ga dan niet naar de sportschool of internetfora, maar zoek professionele hulp in de vorm van een therapeut.

 

Bookmark this on Hatena Bookmark
Hatena Bookmark - Gespierd is het nieuwe anorexia
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip
Share on FriendFeed

Info & Utils

Published in woensdag, mei 27th, 2015, at 09:23, and filed under Lifestyle.

Tags: , , ,

Do it youself: Digg it!Save on del.icio.usMake a trackback.

Previous text: .

Next text: .

Comments are closed.

What is in, What is out?! © 2015. Theme Squared created by Rodrigo Ghedin.