What is in, What is out?!

Trends in fashion, society and media

UIT: Kamer of huis verhuren via AIRBNB

 

 

Heel even leek AIRBNB hét antwoord op de crisis: We zouden massaal onze zolderkamer onderverhuren tegen bijna-hotel-tarieven en hierdoor rijk worden. Maar de bubbel is over.

We willen ons eigen huis namelijk helemaal niet openstellen voor vreemden. De meeste huizen zijn er niet geschikt voor en het is toch lastig dat al je waardevolle spullen, zomaar open en bloot liggen voor een vreemdeling. Daarnaast is het niet fijn om je toilet en douche te delen. Met vrienden en familie is dat niet zo’n probleem, maar met een logé die je niet kent, wordt het een ander verhaal.

Daarnaast leek het een ideale manier om goedkoop op vakantie te gaan. Tegen een spotprijs overnachten, wie wil dat nou niet? Nou, mensen die de studentenleeftijd zijn gepasseerd, willen dat niet. Want je gaat juist weg uit huis, om even verwend te worden en rust aan je kop te hebben. Je wil dus niet op je tenen trippelen, om de gastheer- of vrouw niet lastig te vallen. Bovendien is zo’n slaapplek behoorlijk onzeker. Dus Airbnb is leuk voor avontuurlijke types, citytrippers, backpackers en studenten. Maar ‘normale’ vakantiegangers kiezen toch liever voor een betrouwbaar hotel, hostel of bed&breakfast.

Last but nog least: Is Airbnb legaal of illegaal? Onderverhuren mag niet, je moet inkomsten van Airbnb opgeven bij de belastingdienst en je moet toeristenbelasting aan de gemeente betalen. Oftewel: Je moet er een halve boekhouding op nahouden en dan begint het al snel op werk te lijken. En we willen juist geen hotel runnen, maar af en toe wat extra geld verdienen met een kamer verhuren. En eigenlijk willen we dat ook niet bij nader inzien.

Airbnb blijft bestaan, maar het zal niet de hotelwereld slopen, zoals men vreesde. Men kan alleen wat makkelijker kamers verhuren en voor mensen met weinig geld (jongeren) wordt het makkelijker om een slaapplek te vinden op reis.

Stiekem toch nog een nawoord: Het is natuurlijk de vraag wanneer zich het eerste incident voordoet. Oftewel: De airbnb-killer, verkrachter of uitbuiter. Een paar keer een raar incident en de dip zal pas echt zichtbaar worden.

 

Info & Utils

Published in zaterdag, juni 6th, 2015, at 19:52, and filed under Overig.

Tags: , ,

Do it youself: Digg it!Save on del.icio.usMake a trackback.

Previous text: .

Next text: .

Comments are closed.

What is in, What is out?! © 2015. Theme Squared created by Rodrigo Ghedin.