What is in, What is out?!

Trends in fashion, society and media

IN: Eet jij al wormen, larven en sprinkhanen van de Albert Heijn?

Meelwormen bij de Albert Heijn XL

De Albert Heijn XL verkoopt tegenwoordig meelwormen, wasmotlarven, sprinkhanen en buffalowormen. De Plus en de Jumbo schijnen deze insecten ook in het schap te hebben staan. Eet jij deze ‘delicatesse’ al?

In derdewereldlanden worden de insecten door arme mensen gegeten, maar in Europa lijkt het vooral een hype voor hoger opgeleide mensen. Want insecten eten is niet goedkoop in ons koude kikkerlandje. Voor een minibakje sprinkhanen, rekent de AH bijna 10 euro. Een bakkie meelwormen, die je levend bij de visboer voor een euro koopt, kosten bij de AH XL minstens 3 euro.

Larven bij de AH

Daarnaast moet je natuurlijk een goede reden vinden om een stel gefrituurde insecten in je mond te stoppen. Het is niet vegetarisch om de beestjes te eten, maar toch zien sommigen het als een goed alternatief voor bijvoorbeeld rundvlees en verorberen ze graag een hamburger gemaakt van meelwormen.

Meelwormen bij de AH

Biologisch

De insecten die in Nederland verkocht worden komen van Good Life in Bavel en worden biologisch gekweekt. Hierdoor is het gezonder voor de natuur, wanneer jij een insect eet, dan wanneer je een saucijs naar binnen werkt. Maar bedenk eens wat er gebeurt als die sprinkhanen ontsnappen. De Nederlandse boer zal daar niet blij mee zijn. En wat als de wormen per ongeluk massaal ontpoppen tot vliegen? En welke insecten kunnen we met een gerust hart importeren, zonder bang te zijn dat ze hier een plaag vormen?

Nog een puntje: Insecten eten wat je ze voorzet. Bijvoorbeeld een lijk. Je weet nooit helemaal zeker wat die beesten hebben binnengekregen en wat jij dus opeet. Zijn ze daadwerkelijk zo gezond of eet je afvalproducten via een insect op?

Gezond?

Maar dan komen we op het punt van smaak. Want waarom zou je een insect opeten? De beestjes leveren zo ontzettend veel eiwit en zijn laag in caloriën. Tja, dat is een ei ook. En mager vlees ook. Je hoeft natuurlijk geen insecten toe te voegen aan je dieet. Ons eten in Nederland is zo ontzettend gezond, dat we het oudste ter wereld worden. Terwijl ik nog de eerste persoon die 100 is geworden op insecten, moet tegenkomen.

Overigens zijn gefrituurde sprinkhanen (9.35 euro per 30 stuks, klein doosje) hartstikke vet door het bakken. Ze zijn dus helemaal niet zo gezond.

Deze waarden gelden voor het onbereide product.

Per 100 Gram.
Energie 2340,42 g
Energie 559 kcal
Vet 38,1 g
Waarvan verzadigd 13,1 g
Waarvan enkelvoudig onverzadigd 13 g
Waarvan meervoudig onverzadigd 11,9 g
Koolhydraten 1,1 g
Waarvan suikers 0 g
Voedingsvezel 8,4 g
Eiwitten 48,2 g

Honger de wereld uit

Dan komen de voorstanders met de reden dat insecten het hongerprobleem in de wereld kunnen oplossen. Dat zal best, maar dat gaat natuurlijk niet op, wanneer wij de insecten in het westen ook gaan eten. Zometeen wordt het een hype, dan komt er wereldwijd vraag naar die beestjes, dan gaan we ze importeren en raad eens wie er dan niets meer te eten heeft? Precies! Die arme sloeber in Thailand, die noodgedwongen iedere dag een satéetje sprinkhaan naar binnen werkte. Wil je dat iedereen te eten heeft, dan exporteer je onze megastallen naar de derdewereld en leer je ze hoe je koeien massaal kunt houden en slachten. En leer je moslims dat varkensvlees eigenlijk best lekker is. Op die manier krijgen veel meer mensen vlees op hun bord, dan wanneer je denkt dat tientallen insecten per dag naar binnen werken de oplossing is. Wanneer je echt hart hebt met de honger in de wereld, dan ben je pro vlees eten in arme landen.

De hype van de insecten lijkt meer iets voor restaurants die wat opvallends willen of voor mensen die eens wat geks willen proberen, dan dat het een daadwerkelijk ingrediënt van onze maaltijd gaat worden. We hebben genoeg alternatieven, we weten nog niet hoe gezond het daadwerkelijk is én de insecten kosten behoorlijk wat geld in de winkel. Ten slotte is het idee gewoon vies. Ja, nu niet zeggen dat een sprinkhaan eigenlijk een garnaal op het land is en dat een meelworm niet eng is. Want dat is het wel: vies en eng. En voordat we als consument daar overheen zijn, duurt nog wel eventjes.

Of heb jij ze wel geprobeerd? Laat in de reacties achter wat je van de insecten vindt.

Bookmark this on Hatena Bookmark
Hatena Bookmark - IN: Eet jij al wormen, larven en sprinkhanen van de Albert Heijn?
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip
Share on FriendFeed

Info & Utils

Published in maandag, juni 22nd, 2015, at 10:56, and filed under Lifestyle.

Tags: , , , ,

Do it youself: Digg it!Save on del.icio.usMake a trackback.

Previous text: .

Next text: .

Comments are closed.

What is in, What is out?! © 2015. Theme Squared created by Rodrigo Ghedin.