What is in, What is out?!

Trends in fashion, society and media

IN: Plastic Scheiden

 

Plastic kun je nu net als papier en glas apart inleveren. En waarom? Omdat de overheid dit jaar kwam met de prachtige verpakkingstax. Het geld uit dit potje gaat naar het afvalfonds, dat gemeentes uitbetaalt per ton ingezameld plastic. Het plastic dat opgehaald wordt gaat naar NedVang.

De oudjes zijn nog kritisch, de bakken zijn lelijk en al dat gescheiden afval levert in je eigen tuin een hoop troep op. Toch loopt het oranjebakkensysteem in de gemeente Utrecht als een tierelier. In plaats van de verwachtte 2 ton plastic per week, halen ze 8 ton op. Blijkbaar zijn de lelijke posters dan toch een succes.

Maar wat gebeurt er met het plastic na het ophalen van het plastic? Volgens Stafcoördinator INzamelen van stadswerken Utrecht, de heer Jongeneel, wordt het plastic verwerkt in Duitsland. Op de site van Nedvang staat nauwelijks informatie over wie de recyclebedrijven zijn, net als op Plasticheroes.nl. Maar na wat mailen komen we erachter dat het afval inderdaad naar Duitsland gaat:

Na de inzameling van plastic verpakkingsafval binnen de gemeentegrenzen wordt het materiaal getransporteerd naar een nabijgelegen overslagstation. Daarvan zijn er nu zo’n vijftig in Nederland. (…) De massa samengeperst plastic wordt getransporteerd naar sorteerinstallaties net over de grens in Duitsland.

Is het wel zo milieubewust om plastic te scheiden, dus meer rondjes te maken met grote vuilniswagens, het afval dan naar Nedvang te brengen, die het naar Duitsland brengt, die het verwerken in een grote fabriek en vervolgens terug naar Nederland sturen. Lijkt op een hoop verkeer…

En waar blijft de winst uit de producten die gemaakt worden uit het gerecyclede afval? Een kleine greep uit de winstgevende producten uit gerecycled afval:
Fleece, tennisballen, dvd hoesjes, bloempotten, kratten, kentekenhouders, jerry cans, “zachtmaker” van producten gemaakt uit gerecycled PET, pallets, kratten en zelfs vervangende brandstof in productieprocessen.
Grote bedrijven krijgen de goedkope materialen om weer nieuwe verpakkingen van te maken, zegt ook NedVang:

Zo verschijnen bijvoorbeeld verpakkingen die voor 80% uit zogenaamd ‘post consumer waste recycled PET’ (rPET) bestaan. Ook de grootverpakking van Verkade Fairtrade chocolade mini’s is vervaardigd uit rPET. Op  de verpakking van Verkade en binnenkort de rPET-bakjes van The Greenery en Interchicken staat het Plastic Heroes-logo. De consument komt zo te weten dat deze verpakkingen zijn gemaakt van ingezameld plastic verpakkingsafval. Ook wijst het logo erop dat de verpakkingen in de Plastic Heroes-bak of -zak mogen. Gerecycled kunststof wordt in steeds meer producten toegepast. Onlangs maakte producent Nike bekend dat ook de shirts van het Nederlands elftal zijn gemaakt van plastic afval. Tijdens het komende WK in Zuid-Afrika zullen de spelers van het Nederlands elftal shirts dragen van volledig gerecycled polyester. De Nike-shirts voor zowel de uit- als thuiswedstrijden zijn gemaakt van PET-flessen. Ongeveer acht PET-flesjes worden verwerkt in één shirt.

Kan daar de afvaltax niet van worden opgeheven? Waarom moeten consumenten betalen voor het verwerken van afval als dat afval geld oplevert?

Toch ga ik binnenkort ook mijn plastic gescheiden wegbrengen, niet omdat ik vertrouwen heb in het systeem, maar omdat ik anders last krijg van schuldgevoel. Stomme hippie-opvoeding.

Bookmark this on Hatena Bookmark
Hatena Bookmark - IN: Plastic Scheiden
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip
Share on FriendFeed

Info & Utils

Published in donderdag, april 8th, 2010, at 09:41, and filed under Beroemdheden, Lifestyle, Overig.

Tags: , , , , ,

Do it youself: Digg it!Save on del.icio.usMake a trackback.

Previous text: .

Next text: .

One Response

  1. Warner Says:

    Vanaf 9 april 2010 kan je lezen op onze site http://www.milieuraadzwolle.nl waarom apart scheiden door en voor de consument niet slim is. Ja een schuldgevoel aanpraten.
    W.

What is in, What is out?! © 2010. Theme Squared created by Rodrigo Ghedin.